I en “kort nyt”-notits på dr.dk beskyldes Israel for i et angreb at have dræbt seks UNRWA-medarbejdere. Hvis man ikke har konteksten for øje, lyder det som om, Israel har begået en krigsforbrydelse ved at angribe civile nødhjælpsarbejdere.
Men realiteten er naturligvis – som ofte før – en helt anden, nemlig den, at Israel angreb et klart militært mål bestående af militante medlemmer af Hamas. Israel har siden navngivet ni Hamas-medlemmer blandt de dræbte. Heraf var mindst tre også ansat i UNRWA.
Notitsen med anklagen imod Israel figurerer også under dr.dk’s særlige side “Tema – Krig mellem Israel og Hamas” og må derfor antages at blive læst at mange med interesse for konflikten.
Jeg har flere gange i løbet af den aktuelle krig beklaget mig til DR over disse “halve nyheder,” hvor kun anklagerne imod Israel nævnes, mens Israels genmæle, hvor anklagerne tilbagevises, ikke bringes.
DR’s gentagne forklaring har været, at der er tale om kort nyt, som formidles i realtid.
Det er i princippet i orden, men når man bringer ufuldstændige oplysninger, som forvrænger det samlede billede, bør man også bringe en opfølgende notits, når oplysningerne korrigeres, eller der fremkommer ny information, som markant ændrer billedet.
En sådan korrigerende notits bør naturligvis også figurere på tema-siden om konflikten ved siden af notitsen med anklagen imod Israel, så læseren let kan finde de nødvendige oplysninger og dermed få det fulde billede.
DR’s praksis med systematisk at bringe anklager imod Israel fra FN og diverse NGO’er – men ikke Israels genmæle – bidrager til at skabe et falsk billede af situationen. I det aktuelle tilfælde, at Israel angriber uskyldige, civile UNRWA-ansatte, mens realiteten er en helt anden.
Det er helt afgørende – ja, faktisk en pligt – at begge sider i en sådan sag kommer til orde. DR krænker både sit eget etiske regelsæt og almindelig, god presseskik ved kun at lade den anklagende part blive hørt.
Israel-Online har d.d. klaget til DR over ovenstående.